האוניברסיטה הקטנה של המדעים/רן לוי

האוניברסיטה הקטנה של המדעים/רן לוי

מדריכי גורדון, הוצאת גורדון, 2011, 349 עמודים

אל הפודקאסט של רן לוי הגעתי דרך קישור שהופיע לו יום אחד בפורום מד"ב בתפוז. לא זוכרת מי הצדיק ששם אותו שם, אבל מאז, אני שבויה חזק. התחלתי עם שמיעה של כל הפרקים שזמינים להורדה ואחר כך יצרתי קשר עם רן והשגתי גם את כל אלו שכבר לא זמינים באתר שלו. שעות של הנאה צרופה, צחוקים, הרבה אנקדוטות והסרת כל מעטה עובש מהמדע ומתגליות מרתקות. הפודקאסט של רן הוא מעין גרסה רדיופונית מצ'ופרת במיוחד של "הכול אנשים" המיתולוגית של החינוכית. כי באמת הכול אנשים.

למשל ניוטון. באמת אושיית מדע ותרבות ומה שלא רוצים. ובכל זאת – האישיות שלו, הממ.., לא הייתה מי יודע מה תענוג. ובכלל, תחשבו על זה שנייה. עד כמה, גם מישהו שלמד פיזיקה, בכלל יימצא את עצמו מבטא משפט כמו זה שכתבתי עכשיו? תודו שזה וואחד שוס של משפט לזרוק כהערת אגב במסיבת תה. עם או בלי כובען.

"האוניברסיטה הקטנה של המדעים" הוא ספר השירותים המושלם. פסקאות קצרות, תמציתיות, מצחיקות ומלאות מידע אמין ומרתק על תופעות, תגליות, מדענים, גילויים, תיאוריות שליטות, המצאות ששינו את חיינו ומעולם לא באמת היה לנו את מי לשאול "איך קרה שזה נהיה כזה חלק מהיום-יום"? וגם שאלות. מה עוד לא מצאו, עוד לא גילו, עדיין תעלומה, עדיין אתגר לעתיד לבוא. מאז שהקטנצ'יק נולד, רק בשירותים יש לי מספיק נחת ושנייה שקט לקרוא שני משפטים בלי שיפריעו לי ויוציאו אותי מהריכוז. וגם אז, לא לעולם חוסן. ולכן הפסקאות הקצרות הן מה שהופך את הספר הזה לחובה עבור כל מי שרוצה להרשים אורחים מזדמנים. וגם להשכיל אותם לגבי גיל העולם ואיך קבעו אותו, מי המציא את האינטרנט, למה ימאים מנוסים לעולם לא ישרקו בלב ים ושאר דברים שפשוט חייבים לגלות.

הספר הוא כמעט כולו דברים שכבר שמעתי בפודקאסטים ואולי בגלל זה כל כך נהניתי ממנו. כי בדיוק העושר והמגניבות של הפודקאסטים יוצרים אצלי לא פעם תחושה של עומס יתר בידע המרנין שרן משפיע בפרקיו. כל פרק בפודקאסט מושקע לאללה ומלא אנקדוטות כרימון. והנה – בספר הזה מצאתי את כולן ובפורמט מאוד נוח.

ויותר מזה שהנה ספר מדע נגיש, שנכתב בסגנון הקולח והמעולה כל כך של רן – זה ספר ישראלי מאוד. ספר שמדבר ישירות אליי כאל ישראלית ששפת אימה עברית וגדלה על דברים כמו הגששים בחלב האם. למשל בפרק על תפקודי דם שאנשים פחות מכירים אפשר למצוא את הכותרת: "הסעת שומנים – ארזת לבד?". אז לא, לא נחוץ ומהותי להיות מישהו שפעם טס באל-על אבל ההנאה מהעושר שברקע אמירותיו וידיעותיו של רן היא בפקטור של פי אלף אם אתם ישראלים כמוני. למשל הכותרת הבאה מהפרק "על המדע ושוליו" בחלק על תרמיות מדעיות מפורסמות: "מארי טופט – וארנב אחד לא מוצאים עד היום". לקח לי כמה דקות טובות לעדכן את בעלי לגבי הרקע שמאחוריה והוא ממש ביקש שאמצע דרך להשמיע לו את המערכון ההוא של הגששים.

זה ספר שמבטיח ועומד בזה בגדול. כי כמו שכתוב באחורה שלו, הספר לוקח את הקוראים למסע מרתק במסתורי עולם המדע ובתופעות המרתקות ביותר ביקום – היחשפות מהירה וקלה למאגר עצום של ידע.

זה ספר שאני אף פעם לא אפסיק להינות ממנו:-). ואגב, גם בעלי התמכר והפורמט הזה הרבה יותר נוח לו כי כמי שעברית אינה שפת אימו – הפודקאסטים זכו אצלו לפחות הצלחה. בזכות הספר הוא מבין הרבה יותר למה אני כל כך מתלהבת מ"עושים היסטוריה".

אה כן. הספר נמצא בחנויות אך אני מבקשת לעשות כמו שאני עשיתי – ולקנות אותו ישירות מרן. כי אני ממש נגד הגזל שמבוצע נגד כותבים בארץ. מתח הרווחים שרשתות השיווק לוקחות לעצמן הוא מעבר לכל פרופורציה. אז אנא – אל תקנו אותו במבצעים למיניהם או אפילו במחיר מלא בסטימצקי או צומת. הנה הכתובת של האתר שבה אגב אפשר להתחיל להתמכר לפודקאסטים וגם לרכוש את הספרים של רן ישירות ממנו ולתמוך כך במיזם המופלא שלו:

http://www.ranlevi.com/

שיהיה בכיף ואם נהניתם, ספרו לעוד אנשים, שיהנו גם הם!

פוסט זה פורסם בקטגוריה ביקורת ספרים שקראתי. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.